Voorlichting schimmelnagels en zwemmerseczeem
Schimmelinfecties ontstaan door besmetting met schimmelsporen, deze zijn jarenlang levensvatbaar.
In tuinaarde zitten schimmels die besmettelijk zijn voor de mens, maar de voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen, zoals zwembaden, douchevloeren van bijvoorbeeld sporthallen en sauna’s.

De term zwemmerseczeem is misleidend, ook mensen die nooit in een zwembad komen kunnen een voetschimmel oplopen. Niet iedereen krijgt een schimmelinfectie, de ene persoon is veel gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. De reden hiervan is onbekend.

Er zijn vele factoren die de huid ontvankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 4, en is bevolkt met huidbacterien. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie.
Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op, door de huid te vaak met zeep te wassen, of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Vooral zeep met een desinfectant is erg slecht voor de huid, dit tast niet alleen de zuurgraad aan, maar ook de normale bacteriele flora van de huid. Er worden ook zepen verkocht met een neutrale zuurgraad, met een relatief lage PH waarde, deze zepen zijn minder schadelijk.
Ook vocht is bevordelijk voor de groei van schimmels, als de lichaamsplooien en de ruimten tussen de tenen niet goed worden afgedroogd.

Tips:
• Voeten goed afdrogen
• Niet te snel in sokken en schoenen gaan
• Goede, liefst katoenen sokken dragen
• Goed ventilerend schoeisel, regelmatig wisselen van schoenen, vocht is pas na 24 uur weg
• Zeep beperken, vooral géén desinfectans
• Iedere 2 weken schoenen, sportschoenen, pantoffels, dus alle schoenen poederen met een
  schimmeldodend-poeder
• 's Ochtends voeten sprayen met Myco-Cure; 's avonds Mesitran (eventueel sok eroverheen)
• Sokken wassen op 60 graden, sportsokken op minimaal 80 graden, de schimmelsporen spoelen
  niet gemakkelijk uit badstof sokken